Posjeti Spomen domu

Glazbena učionica

U sklopu rodne kuće Ivana Matetića Ronjgova (Spomen-dom Ronjgi) gdje je smještena istoimena Ustanova u kulturi, nalazi se i Matetićeva spomen-soba. Sudionici manifestacija, organizirane grupe, te posjetitelji restorana redovito posjećuju skladateljevu rodnu kuću, a najavljenim grupama upriličuje se prigodno predavanje o životu i djelu Ivana Matetića Ronjgova.

Muzejska djelatnost i zaštita rukopisne građe

Spomen soba predstavlja izložbeni nukleus Spomen doma, gdje se nalaze svi važni dokumenti vezani za Matetićev život i stvaralaštvo. Uz originalne osobne dokumente, preko fotografija i ostalih predmeta, istaknut je njegov život od rođenja do smrti.

Posebno su naglašeni dokumenti o njegovom postavljanju i razrješavanju na mjesto učitelja u osnovnim školama, gdje je u 4 godine promijenio 6 škola. Razlog je bio taj što je Matetić kao veliki domoljub u tim školama na području Istre i Hrvatskog primorja budio nacionalnu svijest, što ondašnjim vlastima nije odgovaralo, te su ga kao nepoželjnog učitelja selili iz škole u školu.

Od fotografija se ističu: fotografija sa majkom koju je neizmjerno volio, fotografija s njegovih praizvedbi u društvu poznatih hrvatskih skladatelja (Grgoševića, Gotovca i Tajčevića). Na zidu se nalazi i originalno odlikovanje „Orden rada I. reda“, koje je Matetić dobio od Maršala Tita za zasluge u svom stvaranju na polju glazbene kulture.

Glazbena učionica

Glazbena učionica – slušaonica je najveća prostorija u Spomen domu. Opremljena za audio i video reprodukciju, a na zidnim vitrinama nalaze se faksimili skladateljevih autografa. U ovoj prostoriji se održavaju predavanja, pogovori, znanstveni skupovi, te popratne priredbe koje su vezane uz velike manifestacije Ustanove, kao što su: „Matetićevi dani“, „Proljeće u Ronjgima“, „Mantinjada pul Ronjgi“, „Kanat pul Ronjgi“ itd.

Ćaće moj
Ćaće moj
Skip to content