Mješoviti pjevački zbor „Ronjgi”

1

Mješoviti pjevački zbor „Ronjgi” katedra je Ustanove osnovana 2011. godine pod ravnanjem maestra Darka Čargonje, ujedno i ravnatelja Ustanove. Osnovan je dvije godine nakon rastanka Ustanove s Riječkim oratorijskim zborom Ivan Matetić Ronjgov, a njegovo osnivanje proisteklo je iz želje da se u sklopu Ustanove okupe pjevači srednje životne dobi, koji će zborskim pjevanjem djelovati na promicanju i unaprijeđivanju kulturne baštine. Okosnica repertoara su skladbe temeljene na istarsko-primorskom melosu, slijede narodne i duhovne skladbe, crnačke duhovne pjesme te razne obrade popularnijih pjesama.

Održano je mnogo nastupa i koncerata širom lijepe naše (Zagreb, Dubrovnik, Poreč, Pula, Rovinj, Tisno, Murter, Hvar itd.), te u inozemstvu (Slovačka, Austrija, Italija i Poljska).

Potvrde kvalitetnog rada dobivene su u Šibeniku na međunarodnim natjecanjima zborova „Adria cantat“, 2014. godine (srebrna nagrada) i 2016. godine (zlatna nagrada) u kategoriji folklorne nacionalne glazbe, a 2017. godine u Karlovcu na međunarodnom natjecanju „Aurora cantat“, osvojeno je zlato u kategoriji duhovna glazba i srebro u kategoriji folklorna glazba. Zbor je pod okriljem Ustanove djelovao do 2019. godine.

Mantinjada u Zagrebu, 2015.g. – čakavska večer u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski
Hrvatska čitaonica Trsat, Mješoviti pjevački zbor ‘Ronjgi’, 2013.g.
Gostovanje u Austriji, Klagenfurt, 2013.g.

Skip to content