Katedra čakavskih pjesnika

1

Od samih početaka Ustanova je okupljala čakavske pjesnike koji su sudjelovali u brojnim programima Ustanove. Ubrzo dolazi do tiskanja zajedničke knjige Pul Matetićevega ognjišća te raznih autorskih izdanja: od već renomiranih pjesnika do objavljivanja prvih autorskih redaka.

Pjesnici, članovi katedre održavaju čakavske večeri pod nazivom Pul Matetićevega ognjišća, promoviraju svoja izdanja, sudjeluju u prezentaciji knjige Čakavčići pul Ronjgi, te na ostalim manifestacijama u organizaciji Ustanove (Proljeće u Ronjgima, Mantinjada pul Ronjgi i dr.), a aktivni su i u programima ostalih katedri čakavskog sabora.

Imenovani voditelji Katedre

Odlukom ravnatelja Ustanove od 15. veljače 2023. godine Vlasta Sušanj Kapićeva imenovana za voditelja Katedre čakavskih pjesnika Ustanove Ivan Matetić Ronjgov, a Radovan Tadej i Jadranka Cetina za zamjenike voditelja.

Pokrenuta je emisija Kikarica našega

Posredovanjem Katedre čakavskih pjesnika Ustanova Ivan Matetić Ronjgov, pokrenuta je emisija  KIKARICA NAŠEGA Urednica i voditeljica emisije je članica katedre i književnica Jadranka Cetina. Gosti emisije su čakavski stvaratelji i zaljubljenicima u čakavsku besedu i baštinu. Emisija se emitira jedanput mjesečno od strane medijske kuće NovinetTV, a emisiju je moguće gledati na You Tube kanalu Novinet.tv i portalima Podučkun.net i Torpedo.media.

Katedra čakavskih pjesnika uputila je očitovanje na Nacrt prijedloga zakona o hrvatskom jeziku

Katedra čakavskih pjesnika Ustanove Ivan Matetić Ronjgov uputila je očitovanje na Nacrt prijedloga zakona o hrvatskom jeziku. Očitovanje je upućeno Ministarstvu znanosti i obrazovanja 31. kolovoza 2023. godine u postupku e.savjetovanja o nacrtu prijedloga narečenog zakona. Navedeno očitovanje možete pročitati ovdje.

Ministarstva znanosti i obrazovanja objavilo je izvješće s odgovorima na primljene komentare. Rezultate savjetovanja je moguće pronaći na linku: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/EconReport?EntityId=24809

Skip to content