Zaspal Pave

Drugo dopunjeno izdanje

1990. godine objavljena je zbirka notnih zapisa narodnih pjesama Istre, Hrvatskog primorja i kvarnerskih otoka pod nazivom Zaspal Pave. Tada je to bilo jedno od najopsežnijih notnih izdanja izvornih narodnih pjesama. Zbirka je sadržavala 556 notnih zapisa što ih je Ivan Matetić Ronjgov zabilježio u različitim mjestima Istre te na otocima Krku, Cresu i Susku. S obzirom na veliku količinu notnoga teksta koji je na ovaj način sačuvan od zaborava, kao i s obzirom na zanimanje stručne javnosti, Ustanova „Ivan Matetić Ronjgov“ pripremila je ponovljeno izdanje ove zbirke.

U odnosu na prethodno, u ovom su izdanju zbirke Zaspal Pave napravljene neke izmjene. To se u prvom redu odnosi na notne zapise u kojima su izvršene ispravke. Promijenjen je format zbirke, čime je postignuta veća preglednost notnih zapisa što olakšava njihovu primjenu. Popratni tekstovi koji se odnose na zapisivača pjesama, Ivana Matetića Ronjgova i njegov rad na zapisivanju ovdje tiskanih pjesama, informacije o istarsko‑primorskoj glazbenoj ljestvici, upute o načinu izvođenja, te popratne tablice u kojima se navode podatci o mjestu, vremenu, kazivaču i ustanovama u kojima su izvorni zapisi pohranjeni, preuzeti su iz prethodnoga izdanja.

U novom izdanju, umjesto priloga Čakavsko-primorska pjevanka novina je dodatak melografskih zapisa 114 pjesama koje je između 1970. i 1973. godine melografirao Matetićev učenik, priređivač prvog izdanja Zaspal Pave Dušan Prašelj. Kako je i Matetić svojevremeno govorio da je Novi Vinodolski još jedina živuća oaza folklora i tog našeg starinskog pjevanja, smatramo da će ovaj dodatak na pravi način nadopuniti izdanje, te time izvanredno popuniti ovu „krunicu“ narodnog pjevanja i tako spojiti Istru i otoke s Hrvatskim primorjem odnosno Novim Vinodolskim i okolicom.

Na kraju valja dodati da se nadamo da će i ovo izdanje notnih zapisa naići na interes glazbene, ali i šire javnosti te da će biti jedan od izvora koji će pridonijeti očuvanju autohtonog glazbenog izraza Hrvatskog primorja, kvarnerskih otoka i Istre.

Godina: 2017.

Autor: Ivan Matetić Ronjgov

Kategorija: Notna izdanja

Cijena: na upit

Skip to content